Ebeveyn Çocuk İlişkisini Güçlendiren İpuçları

Ebeveyn Çocuk İlişkisini Güçlendiren İpuçları

08/08/2020 16:15

Ebeveynlerin çocuklarla geçirdikleri vakitler aileler için paha biçilmez anlardır. Ebeveyn çocuk ilişkisinin güçlü olması hem anne babalar hem de çocuklar için gereklidir. Aile ilişkileri ne kadar güzel bağlarsa güçlenirse karşılıklı sevgi ve saygı barındıran bir dil oluşur ve aile bağları yıkılmayacak seviyede güçlenir.

Çocuklarıyla etkili iletişim kurabilen ailelerin çocukları, ebeveynleri ile işbirliği içinde olur ve her türlü olumlu ve olumsuz durumda ailesiyle iletişime geçer. Çocukların kuracağı işbirliğinin bir yetişkin düzeyinde olmasını beklemek yersiz olacaktır, çocuk seviyesine uygun davranışlar sergilemesini bekleyerek çocuklara güven duyulduğunu göstermek, hem çocukların özgüven sahibi olmasını sağlar hem de ebeveynin dediklerini onaylayan, dikkate alan çocuklar yetişir.

Ebeveyn çocuk ilişkisi temellerinin sağlam olması, ilişkinin güçlenmesi ve sağlıklı ilerleyebilmesi için ailelerin çocuklarına karşı bazı sorumlulukları ve kullanabilecekleri bazı yöntemler vardır.


Bol Bol Sarılmak

Sabahları ve akşamları çocuklara sarılmak, onlara sarılma ihtiyacınız olduğunu göstermek, çocuğun sırtını sıvazlamak, saçlarını okşamak, kolunuzun altına alarak yan yana oturmak ebeveyn çocuk ilişkisinin güçlü olması için atılan en basit ve güçlü adımlardır. Ergenlikte bulunan çocuklar bu çabayı tersleyici tavır sergilese de çocukların yaşlarına uygun olarak tutum aralığını veya sarılma oranını ayarlamak her zaman etkili olacaktır.


Oyun Oynamak

Çocuklarla oyun oynamak, mutluluk hormonu salgılayacağı aktiviteleri gerçekleştirmek her zaman için çocukların ebeveynlerini kendilerine yakın hissetmesini sağlayacaktır. Çocukların mutlu olacağı aktiviteleri ara ara beraber yapmak, çocukların mutsuz olduğu anlarda sizinle iletişime geçerek mutlu olmak için çaba harcamasına ve mutsuzluk duyduğu konuları sizinle paylaşmasına yardımcı olacaktır.


Dinlemek

Ebeveyn çocuk ilişkisi sağlıklı bir iletişim yolu kullanarak daha da sıkı bir hale gelecektir. Çocuklarla karşılıklı sohbet etmek, söylediklerini can kulağıyla dinlemek, anladığınızı göstermek ve dediklerine kesin ifadelerle karşı çıkmamak çocuğun ebeveynleri karşısında daha rahat konuşabilmesini, bir sorun olduğunda çekinmeden ebeveynlerle paylaşabilmesini sağlayacaktır.


Kaliteli Zaman Geçirmek

Birçok ebeveyn tüm gün çalıştığını, yorulduğunu, eve geldiği zamanlarda çocuklarına vakit ayırmak yerine dinlenmeyi tercih edeceğini söylemektedir. Ebeveynlerin tüm gün yorulmuş olması çocukların sevgi ihtiyacını ertelemesine neden olmamalıdır. Akşamları çocuklarla aynı odada oturuyor olmak onlarla vakit geçirmek anlamına gelmez. Güçlü bir ilişki, sağlıklı ve sevgi dolu bir ebeveyn çocuk ilişkisinin olabilmesi için çocuklarla kaliteli zaman geçirilmeli, beraber yapılabilecek aktiviteler belirlenerek bunlara zaman ayırılmalıdır. En basit haliyle beraber yemek yapılabilir, mısır patlatıp film izlenebilir, kutu oyunları oynanabilir veya yürüyüşe çıkılabilir. Çocukların büyük ve ilgi çekici şeylere değil, aileleriyle mutlu hissedecekleri şeylere ihtiyacı vardır. 

Bilgilendirme

Bu web sitesindeki testler sadece eğlence amaçlı hazırlanmıştır. Hazırlanan testlerin herhangi bir şekilde geçerliliği yoktur.

© 2024. Quiz Of Mine. Tüm Hakları Saklıdır.